GÄST PÅ BEGRAVNING

Vad du kan säga och göra?

Det är smärtsamt att förlora en anhörig. Som utomstående känner mig sig ofta otillräcklig. Det är svårt att veta vad man ska säga och göra. Men det behöver inte vara så komplicerat. Det viktigaste är att du hör av dig och att du ger den sörjande lite av din tid. En del sörjande har stort behov av att prata och berätta, kanske till och med att älta det som har hänt. Andra sitter bara tysta. Hur som helst så betyder det mycket att du finns där. Det är din närvaro som är viktig. Erbjud gärna praktisk hjälp. Det är mycket värdefullt för den sörjande.

 

Klädsel

Från att ha haft en strikt klädkod gäller numera begreppet ”valfri klädsel” på de flesta begravningar. Man klär sig diskret men det måste inte innebära svart klädsel. Det viktigaste är att din klädsel ska kännas bekväm och som ditt personliga val. Det bästa är att låta den döde och dennes familjs stil vara ett riktmärke i ditt val av klädsel.

Ofta återkommer frågan om färgen på slipsen. Vit slips är förbehållen släktens manliga medlemmar – ingen annan. För andra män gäller svart, grått eller diskret mönstrade slipsar i lugna färger.

Hur vi än vänder och vrider på klädfrågan är naturligtvis den personliga närvaron viktigare än ”rätt” klädsel.

 

Blommor och handbukett

Du kan beställa blommor från florist som sen kör ut dem direkt till begravningen. Då är det viktigt att du anger både klockslag, plats och namnet på den avlidne. Om du själv har dekorationen med dig, så ska den lämnas en timme innan begravningen. Undantagsvis kan man ta emot blommorna senare, men ring då begravningsbyrån innan.

Både kvinnor och män kan ha en handbukett. Det kan kännas skönt att ha något i handen vid avskedet

 

Gåvoförmedling – Minnesgåva

I dödsannonser står det ibland att man kan skänka pengar till någon fond eller välgörande ändamål. Vill du göra det kontaktar du antingen den angivna fonden eller begravningsbyrån. Som bevis för din gåva får de anhöriga en minnesadress där det står vilka som har skänkt pengar.

 

Var sitter jag i kyrkan?

Var du ska sitta i kyrkan skiljer sig mellan olika orter. Grunden är ofta traditionen. Vår representant finns på plats och visar dig tillrätta.

 

När skall man komma till begravningen?

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma ca 15 minuter innan begravningen ska börja. Då hinner du om traditionen så påbjuder hälsa på de närmast anhöriga samt de andra gästerna. Är det mycket gäster förväntas det naturligtvis inte att man skall hälsa på alla.

När skall man komma till begravningen?

Hur lång tid före begravningen man skall vara på plats beror på olika saker, bl a hur många gäster som kommer. Om det är ett mindre antal gäster kan det vara lämpligt att komma 15-20 minuter innan för att hinna hälsa på närmast anhöriga och övriga gäster. Om man förväntar sig att det blir väldigt många gäster bör man vara där i god tid för att hinna hänga av sig ytterkläder och hitta sin plats i ceremonilokalen innan begravningen tar sin början. Då räcker det att hälsa på de närmast anhöriga när ni kommer.

Begravningsbyråns representant finns också där i god tid för att vara behjälplig.